Νέα του συλλόγου

No More Dental Drama – 6η Συνεδρία

No More Dental Drama – 6η Συνεδρία

Ενδοδοντική Θεραπεία & Μυλική Αποκατάσταση

“No More Dental Drama”

6η Συνεδρία

“Νεότερα δεδομένα στην αποκατάσταση ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών”

Παρακάτω θα βρείτε την περίληψη και το βιογραφικό για την 6η συνεδρία ανά ομιλητή.

Τολίδης Θ. Κοσμάς DDS, MSc, PhD, LSOΠαιδοδοντίατρος, Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Οδοντικής Χειρουργικής Α.Π.Θ., Συντονιστής Κλινικής Οδοντιατρικών εφαρμογών Laser και Μικροσκοπίας Α.Π.Θ.

Παρουσίαση:

 • Ανασκόπηση δεδομένων στον πολυμερισμό
 • Επιδιόρθωση αισθητικών αποκαταστάσεων
 • Επιλογή υλικών ανάλογα με την κλινική περίπτωση
 • Κλινικά περιστατικά αποκατάστασης

Περίληψη:

Η σύγχρονη επανορθωτική οδοντιατρική έχει διανύσει πολύ δρόμο από την απλή αποκατάσταση της οδοντικής μορφής και λειτουργίας με παθητικό τρόπο, σε μια καινοτόμο προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει αισθητικά υλικά ικανά να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον του στόματος, απελευθερώνοντας και επαναφόρτιζοντας ευεργετικά ιόντα όπως το φθόριο. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή διαφόρων τύπων αισθητικών υλικών, μέχρι τις ενισχυμένες με ίνες κατασκευές σύνθετης ρητίνης επιτρέπουν την ανάπτυξη της έννοιας της «Ελάχιστα Επεμβατικής Αισθητικής Οδοντιατρικής» η οποία αντιστοιχεί απόλυτα με την τάση της διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερο υγιών οδοντικών ιστών. Η παρουσίαση είναι μια περιεκτική επισκόπηση των δυνατοτήτων των σύγχρονων συστημάτων σύνθετης ρητίνης, χωρίζεται σε τμήματα αφιερωμένα στις σύνθετες ρητίνες σε γενικές γραμμές (χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα), και παρουσιάσεις περιστατικών των διαφόρων χρήσεων αισθητικών υλικών από το μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη αποκατάσταση. Επίσης παρουσιάζονται ειδικά θέματα όπως, η χρήση των ινών στην αποκαταστατική οδοντιατρική, η επιδιόρθωση αισθητικών αποκαταστάσεων (κεραμικών και άλλων) κλπ.

Σύντομο Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης το 1989 και ξεκίνησε ως άμισθος Επιστ. Συνεργάτης στο Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής.

Τη διετία 1991-1993 παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Bristol στη Μ. Βρετανία, αποκτώντας το Master’s Παιδοδοντιατρικής. Το 1996 αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Οδοντιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. με Άριστα στο αντικείμενο της Οδοντικής Χειρουργικής. Το 2016 απέκτησε το μεταπτυχιακό Mastership του Πανεπιστημίου Aachen της Γερμανίας στο αντικείμενο των Οδοντιατρικών Laser. Από το 2016 είναι Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Κατεύθυνσης της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ. καθώς και της Κλινικής Οδοντιατρικών εφαρμογών Laser και Μικροσκοπίας του Α.Π.Θ.. Το 2017 εκλέχτηκε Καθηγητής στο Εργαστήριο οδοντικής Χειρουργικής Α.Π.Θ.. Από το 2017 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Οδοντιατρικών Laser. Το 2018 εκλέχτηκε Δ/ντής του Εργαστηρίου Οδοντικής χειρουργικής του Α.Π.Θ.

Έχει διατελέσει:

 • Επικεφαλής των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Δημοκρατίας (Chief Dental Officer)
 • Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
 • Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
 • Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης
 • Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής

Έχει δημοσιεύσει μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές πάνω από 70 εργασίες σε Ελληνικά και ξένα Επιστημονικά Περιοδικά και έχει γράψει δύο βιβλία στα Ελληνικά.
Έχει σημαντική παρουσία ως ομιλητής σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια, ενώ οργανώνει πρακτικά σεμινάρια (hand’s on) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1989 διατηρεί ιδιωτικό παιδοδοντικό οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Κούρος Παντελεήμων DDS, MSc, PhDΕπίκουρος Καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής Α.Π.Θ., Supervisor στο MSc Aesthetic Dentistry, King’s College London

Παρουσίαση:

 • Ελάχιστα παρεμβατική οδοντιατρική και σύγχρονες θεωρίες παρασκευής δοντιών
 • Επιλογή υλικών ανάλογα με την κλινική περίπτωση
 • Κλινικά περιστατικά αποκατάστασης

Περίληψη:

Αν και η έννοια ενδείξεις/αντενδείξεις είναι συνδεδεμένη με τη βιοσυμβατότητα υλικών και μεθόδων ή με τα ποσοστά επιβίωσης, η αισθητική των άμεσων αποκαταστάσεων απαιτεί το κατάλληλο οπτικά υλικό που θα δουλέψει καλύτερα σε δεδομένη κλινική περίπτωση. Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στις οπτικές ιδιότητες των υλικών άμεσης αποκατάστασης και στις ενδείξεις χρήσης τους. Θα αναλύσει ποιες ιδιότητες είναι σημαντικές για την αισθητική επιτυχία σχετιζόμενες με την περιπτωσιολογία και ποιες είναι εκείνες που αυξάνουν τον κίνδυνο αισθητικής αποτυχίας. Θα παρουσιαστούν κλινικά παραδείγματα και μέθοδοι για την αναγνώριση και την κατασκευή αισθητικά άρτιων αποκαταστάσεων.

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Παντελής Κούρος αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1997. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου με αντικείμενο τη βιοσυμβατότητα συνδετικών συστημάτων και μάστερ Αισθητικής Οδοντιατρικής από το King’s College London με θέμα τις χρωματικές ιδιότητες των συνθέτων ρητινών. Είναι δημιουργός της εφαρμογής ψηφιακής χρωματοληψίας Dental Shade Navigator.

Μουρούζης Πέτρος DDS, MSc, PhDΕπίκουρος Καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής Α.Π.Θ.

Παρουσίαση:

 • Νεότερα δεδομένα για τη χρήση και την τοποθέτηση ενδορριζικών αξόνων
 • Ψηφιακή αποτύπωση οδοντικών ιστών και σχεδιασμός αποκαταστάσεων, κοπή κεραμικών υλικών και αποκατάσταση σε 1 ραντεβού με ψηφιακές μεθόδους CAD/CAM
 • Επιλογή υλικών ανάλογα με την κλινική περίπτωση
 • Κλινικά περιστατικά αποκατάστασης

Περίληψη:

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλινικός οδοντίατρος αποτελεί η αποκατάσταση των οδοντικών ιστών ειδικά μετά από την ενδοδοντική θεραπεία. Μακροχρόνια, η ενδοδοντική θεραπεία έχει αποδειχθεί πως προκαλεί κάποιες αλλαγές στους οδοντικούς ιστούς ενώ λόγω των οδοντιατρικών χειρισμών το ποσοστό των αποκομμένων οδοντικών ιστών μπορεί να είναι μεγάλο και να οδηγήσει στη μείωση της αντοχής των δοντιών στις μασητικές δυνάμεις. Σκοπός της παρουσίασης είναι η ενημέρωση σχετικά με τα νέα δεδομένα αποκατάστασης των ενδοδοντικά θεραπευμένων οδοντικών ιστών με τη χρήση πολυμερών υλικών αλλά και κεραμικών που κατασκευάζονται είτε με τις συμβατικές μεθόδων είτε με τα ψηφιακά οδοντιατρικά συστήματα (CAD/CAM). Θα γίνει ανάλυση των χρησιμοποιούμενων υλικών, του τρόπου παρασκευής των οδοντικών ιστών και θα συζητηθούν κλινικά περιστατικά όπου εφαρμόστηκαν τα προτεινόμενα πρωτόκολλα.

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Πέτρος Μουρούζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (έτος 2006). Κατά τον επόμενο χρόνο (2007-2008), υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, με καθήκοντα γενικού οδοντιάτρου στο ναυτικό νοσοκομείο του Πόρου και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, εισήχθη και ολοκλήρωσε με βαθμό “Άριστα” το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης της Οδοντικής Χειρουργικής (2012).

Το 2018 ολοκλήρωσε την διδακτορική του έρευνα με επίδοση «ΑΡΙΣΤΑ» στην Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με αντικείμενο την ενδοστοματική λειτουργία των σύνθετων ρητινών. To 2020 ολοκλήρωσε το μεταδιδακτορικό του στο αντικείμενο της οδοντιατρικής ψηφιοποιημένης σχεδίασης και μηχανοποιημένης κοπής (CAD/CAM), ενώ έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου της Οδοντικής Χειρουργικής του Α.Π.Θ για 2 χρόνια.

Το 2020 εκλέχθηκε Επίκουρος καθηγητής στον τομέα της Παθολογίας και Θεραπευτικής Οδοντικών Ιστών στο εργαστήριο της Οδοντικής Χειρουργικής.

Η επιστημονική του ενασχόληση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημοσίευση ερευνητικών μελετών σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά καθώς και την παρουσία και συμμετοχή του, ως ομιλητής ή με ελεύθερες ανακοινώσεις, τόσο σε ελληνικά όσο και διεθνή οδοντιατρικά συνέδρια.

Επαγγελματικά, από το 2008 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με όλους τους τομείς της γενικής οδοντιατρικής με ιδιαίτερη έμφαση στις αισθητικές προσθετικές αποκαταστάσεις όπως είναι οι κεραμικές όψεις, τα κεραμικά και πολυμερή-κεραμικά ένθετα και επένθετα καθώς και εμφυτευματικές αποκαταστάσεις CAD/CAM.

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος DDS, MSc, PhDΟδοντίατρος, Ειδικευθείς Οδοντικής Χειρουργικής Α.Π.Θ.

Παρουσίαση:

 • Ενδορριζικοί άξονες, πως και πού χρησιμοποιούνται. Τρόποι συγκόλλησης για μια επιτυχημένη αποκατάσταση των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών
 • Κλινικά περιστατικά αποκατάστασης

Περίληψη:

Σκοπός της ομιλίας είναι η ανάλυση της μεθοδολογίας με τη χρήση επιφανειακών επεξεργασιών (χημικών ή μηχανικών), που εφαρμόζονται σε ολοκεραμικά υλικά χρησιμοποιούμενα για έμμεσες οδοντιατρικές αποκαταστάσεις, με στόχο την αύξηση της συγκολλητικής δύναμης με τους οδοντικούς ιστούς. Κατά τη παρουσίαση θα παρουσιαστούν και θα συγκριθούν μεθοδολογίες για μηχανικές και χημικές μεθόδους επιφανειακής επεξεργασίας με ταυτόχρονη αναφορά σε σύγχρονα βιοϋλικά. Επιπλέον, εκτός από την παρουσίαση μεθόδων επεξεργασίας, θα συζητηθούν βασικές ενδείξεις, ιδιότητες και πρωτόκολλα συγκόλλησης για το κάθε είδος οδοντιατρικού υλικού ανάλογα με την σύστασή του όπως είναι τα κεραμικά αστρίου, τα υαλοκεραμικά υλικά αλλά και τα κεραμικά με ενσωματωμένη ρητινώδη μήτρα και τα κεραμικά οξειδίων.

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Κώστας Παπαδόπουλος αποφοίτησε το 2008 από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Στο διάστημα μεταξύ 2012-2016 πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής του ΑΠΘ. Το 2021 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην Οδοντιατρική Σχολή Α.Π.Θ., με αντικείμενο ”Αξιολόγηση διαφορετικών τεχνικών τροποποίησης της επιφάνειας CAD/CAM υλικών και μελέτη της επίδρασής τους στο δεσμό με την ρητινώδη κονία”, έχοντας λάβει τον βαθμό άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει λάβει υποτροφία από το ερευνητικό πρόγραμμα ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές».

Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με τις φυσικομηχανικές ιδιότητες και τη συγκόλληση, που αφορά τις σύνθετες ρητίνες, τα κεραμικά υλικά καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται με την τεχνολογία CAD/CAM. Έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ ταυτόχρονα έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε διεθνή έγκριτα περιοδικά. Από το 2008 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη με έμφαση στην επανορθωτική οδοντιατρική και την ενδοδοντία. Παράλληλα, συνεργάζεται με την Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. ως πανεπιστημιακός υπότροφος ενώ ολοκληρώνει το μεταδιδακτορικό του στο εργαστήριο της Οδοντικής Χειρουργικής.

Δημοσιεύθηκε στα: Συνέδρια - Webinars

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

Όταν επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο, μπορεί να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookie. Ελέγξτε τις προσωπικές σας υπηρεσίες cookie εδώ.


Αυτά τα cookies μας επιτρέπουν να ελέγχουμε ποιά cookies έχετε αποδεχτεί.
 • wordpress_gdpr_allowed_services
 • wordpress_gdpr_cookies_declined
 • wp-settings-1
 • wp-settings-2

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες